Medvědí preclíky

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

500 g hladké mouky
250 ml vody
100 ml vlažné vody
20 g čerstvého droždí
1 kávová lžička cukru
2 polévkové lžíce oleje
1 polévková lžíce soli
15 listů medvědího česneku (i více)
Na potření:
1 polévkové lžíce hladké mouky
1 polévková lžíce soli
3 polévkové lžíce vody

Postup přípravy receptu

  1. Vo vlažnej vode rozpustíme cukor a vmiešame droždie, necháme cca 15 minút stáť. Listy medvedieho cesnaku umyjeme, osušíme, na drobno pokrájame.

  2. Do múky vmiešame soľ, pridáme olej, oživené droždie a s vlažnou vodou vymiesime relatívne tuhé cesto, zapracujeme do neho aj pokrájaný medvedí cesnak. Necháme v teple vykysnúť, kým nezdvojnásobí objem.

  3. Potom cesto rozdelíme na 16 častí (najprv na polovicu, každú časť zas na polovicu, atď...). Z každého kúska šúľame hada o priemere asi 1 cm, tvarujeme praclíky, alebo necháme v tvare tyčiniek.

  4. Ukladáme na pečící papier alebo na fóliu na pečenie. Po chvíli státia dáme do rúry na 200°C, pečieme 10 minút. Po 10 minútach vyberieme, potrieme zmesou múky, soli a vody a pečieme ešte 5-10 minút, podľa toho, aké vypečené chceme praclíky mať.

  5. Nám chutia zvonku chrumkavé, znútra mäkké.Na potieranie v miske zmiešame soľ a vodu, postupne pridávame vodu - vymiešame hustú kašičku, postupne riedime. Na praclíky nanášame štetcom.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!