Medová karotka s kuskusem

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

na karotku:
3-4 mrkve
2 lžíce třtinového cukru
300 ml pomerančové šťávy (100% juice)
2 cm čerstvého zázvoru
hvězdička badyánu
lžíce octa
sůl
čerstvě mletý pepř
Na kuskus:
hrnek kuskusu (objem hrnku 250 ml)
hrst rozinek
lžíce olivového oleje
lžíce čerstvě mačkané citronové šťávy nebo limetkové šťávy
lžička drceného římského kmínu
2 hrnky zeleninového vývaru nebo kuřecího vývaru (i gelový bojon, nemáme-li svůj domácí vývar)
sůl
čerstvě mletý pepř
čerstvý koriandr nebo plocholistá petržel

Postup přípravy receptu

  1. Omyté a oloupané mrkve překrájíme po celé délce na čtvrtky. Je-li mrkev příliš velká, rozkrojíme ji nejdříve příčně napolovic.

  2. Cukr necháme rozpustit v pánvi a ve vzniklém karamelu obalíme překrájené mrkvičky. Pozor na přepálení cukru, bylo by to hnusné.. hořké, blééé:-(.

  3. Zalijeme pomerančovou šťávou a necháme krátce, cca 2 minutky, odpařit. Přidáme badyán, na droboučké kostičky nakrájený, a pochopitelně oloupaný, zázvor, ocet, sůl a pepř. Vaříme na středním plameni cca 15 minut. Mrkev by měla být měkká tak akorát al dente. Máme-li šťávy hodně, mrkvičky vyjmeme a tekutinu varem zredukujeme do medové konzistence.

  4. Do mísy nasypeme kuskus, přidáme olej, citronovou nebo limetkovou šťávu, drcený římský kmín, sůl, pepř. Promícháme a přelijeme vroucím vývarem.

  5. Necháme cca 10 minut nabobtnat, dokud kuskus nevstřebá všechnu tekutinu.

  6. Poté dvěma vidličkami kuskus zlehka načechráme a máme v podstatě hotovo. Na talířích podáváme s výbornou medovou šťávičkou a celé posypeme koriandovými nebo petrželkovými lístky


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!