Mechový (špenátový) dort

Recepty, Dorty

Suroviny

Korpus:
250 g čerstvého špenátu
4 vejce
440 g polohrubé mouky
170 g slunečnicového oleje
200 g cukru krystalu
1 vanilkový cukr (ne vanilínový)
1 prášek do pečiva
Krém:
vlastní, nejlepší je mascarpone
1 limetka
cukr

Postup přípravy receptu

  1. Nachystat formu o průměru 22 cm, dno vyložit pečícím papírem, troubu vyhřát na 165°C. Špenát rozmixovat (pokud je omytý a již suchý, přidávám 1 PL vody, pokud je čerstvě omytý, vodu nepřidávám) s olejem. Vyšlehat z bílků a poloviny cukru sníh, druhou polovinu cukru a vanilkový cukr vyšlehat se žloutky. Do vyšlehaných žloutků vmíchat špenátovou kaši a postupně přimíchat i sníh z bílků. Nakonec vmíchat prosátou mouku s práškem do pečiva.

  2. Těsto vylít do formy a dát péct. Cca po 30-40 minutách zkoušíme špejlí.

  3. Svaříme si cukr s limetkovou šťávou a nastrouhanou kůrou, vychladlou pak pokapeme vychladlý korpus a část rozvaru necháme na krém.

  4. Ušleháme šlehačku s mascarpone do tuha, zašleháme limetkový rozvar, cukrem dochutíme podle chuti. Zdobíme ovocem, nejlépe jemně kyselým, jako jsou třeba maliny.

  5. .


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!