Hrnkový mazanec

Recepty, Moučníky

Suroviny

2 hrnky (250 ml) polohrubé mouky
5 polévkových lžic cukru krystal
1 vanilkový cukr
špetka soli
1/2 hrnku vlažného mléka
1/2 kostky droždí (21g) nebo půlka pytlíku sušeného
2 žloutky + na potření
1/2 kostky másla
nasekané mandle a rozinky dle libosti

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy nasypeme mouku, oba cukry a špetku soli, promícháme Do hrnku nalijeme trochu vlažného mléka, přidáme lžíci cukru a rozdrobené droždí, necháme vzejít kvásek (já jsem mléko přihřál v mikrovlnce).

  2. Poté jej přidáme do mísy spolu se žloutky pokojové teploty, s rozpuštěným máslem. Uhněteme hladké těsto a do něj nakonec zapracujeme část mandlí a rozinek. Z těsta vytvoříme mazanec, který položíme na plech a necháme ještě cca 20 minut kynout.

  3. Troubu předehřejeme na 170 stupňů a před vložením nařízneme mazanec nožem do kříže. potřeme jej žloutkem a posypeme plátky mandlí. Pečeme dozlatova (mně to trvalo cca 40 minut).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!