Mazanec podle Nadi

Recepty, Moučníky

Suroviny

50 dkg polohrubé mouky
40 g droždí
10 dkg cukru písek
10 dkg másla (nebo tuku)
sůl
3 žloutky
bio citronovou kůru
trochu muškátového oříšku
2 dcl mléka
rozinky
loupané mandle
vejce na potření

Postup přípravy receptu

  1. Je dobré, aby všechny suroviny měly stejnou teplotu.

  2. Nejdříve si připravíme kvásek. Do vlažného mléka dáme lžičku cukru, přidáme droždí, zamícháme, zasypeme troškou hladké mouky a necháme zkynout.

  3. Do mísy dáme mouku, sůl, rozehřáté vlažné máslo, žloutky, cit. kůru, nastrouhaný muškátový oříšek, kvásek a zbytek mléka a vypracujem tužší těsto. Opravdu musíme těsto dobře propracovat, pak přidáme rozinky a nasekané mandle a ještě propracujem, dáme kynout.

  4. Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly, z každého uděláme bochánek, dáme na plech s pečicím papírem a necháme ještě 15 minut kynout, pak bochánek potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme mandlovými lupínky a nůžkami uprostřed nastřihneme do křížku.

  5. V předehřáté troubě 180°C pečeme asi 35 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!