Markýzovy brambory

Recepty, Přílohy

Suroviny

1 kg brambor
1 plechovka rajčat
1 lžíce olivového oleje
3 zelené cibulky
jemně nasekané
3 žloutky
1 lžíce másla
4 lžíce mléka
sůl
pepř
petržel (na zdobení)

Postup přípravy receptu

  1. Brambory oloupeme, omyjeme, nakrájíme a uvaříme v osolené vodě doměkka.

  2. Mléko přivedeme k varu a ihned odstavíme.

  3. Ještě horké brambory šťouchadlem rozmačkáme, dosolíme, přidáme polovinu másla a postupně přiléváme horké mléko, přičemž kaši šleháme nebo mícháme, aby byla nadýchaná.

  4. Mezitím si rozehřejeme olej v pánvi. Přidáme nasekané zelené cibulky a zpěníme 30 sekund.

  5. Přidáme rajčata a dusíme dokud se neodpaří přebytečná voda. Do vychladlé kaše přidáme dva žloutky.

  6. Bramborovou kaši nastříkáme na plech do tvaru hnízd a hnízda potřeme zbývajícím žloutkem.

  7. Dáme do trouby zapéci na 170°C do zlatova.

  8. Před dopečením doprostřed hnízd vložíme dušená rajčata a ještě zapečeme.

  9. Na talíři posypeme petrželkou.

  10. Podáváme s pečeným či grilovaným masem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!