Mangoldový závitek s mletým masem a tříbarevnou lepenicí

Recepty, Mleté maso

Suroviny

Závitky:
cca 400-450 g mletého masa
1 rohlík
1,5 dl mléka
1 cibule
3 stroužky česneku
1 vejce
cibulová nať
petrželová nať
majoránka
pepř
sůl nebo Podravka
několik lžic (2-3) strouhanky na finální zahuštění
1 lžička cukru
6 velkých mangoldových listů (bez řapíků)
1 lžička drceného kmínu
2 lžíce oleje do pekáče
asi 0,5 litru horké vody
Lepenice:
2-3 lžíce sádla
1 cibule
0,5 kg kysaného zelí
2 rajčata bezjaderná
1/2 podélně rozkrojené a od semen a žeber očištěné červené kapie
2 hrsti petrželové natě
1 hrst cibulové natě
1 lžička drceného kmínu
sůl
2 lžíce cukru
1 lžička pepře čtyř barev
0,5 kg brambor
2 dl mléka
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Závitky. rohlík pokrájíme na kostečky, zalijeme mlékem a vyždímáme, ne příliš do sucha.

  2. Přidáme maso, vejce, cibuli pokrájenou na velmi drobno (lépe bude ji nastrouhat);česnek prolisujeme do směsi;přidáme na kousíčky posekané natě (cibulovou a petrželovou);přisolíme opepříme peřem rozetřeným v misce;přidáme cukr;kmín, popřípadě na zahuštění strouhanku dle potřeby a pořádně mokrými dlaněmi propasírujeme.

  3. Pak si urovnáme po dvou listech ležících na sobě váleček z masa a zabalíme opatrně, aby maso nevyčuhovalo.

  4. K úpravě můžeme použít závitkové kovové jehly nebo potravinový provázek.

  5. Vložíme do pekáče vyymazaného olejem a podleijeme horkou vodou. (Přiměřeně - vodu budeme přip pečení přilévat podle potřeby).

  6. Pekáč vložíme do rozehřáté trouby (180°C) a pečeme celkem asi 45 minut. Občas závitky otočíme nebo podle potřeby podlijeme.

  7. Lepenice: Pokrájíme nadrobno cibuli, na sádle v kastrolu ji opečeme do sklovita, přidáme překrájené kysané zelí, zalijeme vřelou vodou přesně tak, aby bylo úplně ponořené, ale ne zase moc!

  8. Do zelí nasypeme cukr, kmín, v moždíři nebo čerstvě v misce utřený pepř, špetku soli Zelí vaříme odkryté asi 30 minut, pak do něj přidáme na proužky pokrájená rajčata a kapii, posekané na kousky zelené natě a vaříme ještě asi 10 minut za častého míchání.

  9. Zatím si na vedlejší plotně v hrnci uvaříme oloupané brambory do měkka, slijeme vodu a zalijeme mlékem, které uvedeme do varu.

  10. Odstavíme, brambory prolisujeme nebo rozmixujeme vzniklou kaši smícháme s barevným zelím.

  11. Pořádně zamícháme a dochutíme solí i čerstvě utřeným pepřem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!