Malý domácí chléb pro dva

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

100 g hladké mouky
120 g špaldové mouky
100 g žitné mouky
1 lžička rovná soli
1 lžička drceného kmínu
1 lžíce oleje + pár kapek na ruce a mísu
1/2 lžičky medu nebo 1 lžička cukru
125 ml (půl hrnku) teplé vody
100 ml podmáslí (lze bílý jogurt)
1/4 kostky droždí (10 g)
vejce na pomazání

Postup přípravy receptu

  1. Mouky prosejeme do mísy a 1 lžíci odebereme do malé misky, do které přidáme droždí, med nebo cukr a 3 lžíce teplé (ne horké)¨vody, promícháme a necháme zakryté asi 15 minut vzejít kvásek.

  2. K mouce v míse přidáme sůl, kmín, olej, podmáslí, kvásek a zbytek vody. Vše promícháme nejprve měchačkou, pak přendáme na vál nebo podložku a ručně (lehce potřeme ruce olejem) zpracujeme hladké nelepivé těsto asi 10 minut. Těsto přendáme do misky na kynutí lehce vytřené olejem a necháme vykynout - trvá cca 30 minut, než zdvojnásobí velikost.

  3. Vykynuté těsto vyndáme na vál nebo podložku, ještě párkrát prohněteme a přendáme na plech vyložený pečícím papírem. Vytvoříme bochánek nebo šišku, nebo dáme do formy a přikryté utěrkou necháme ještě vykynout. Zatím zapneme troubu na 190-200° C spodek/ vršek.

  4. Vykynuté těsto ve formě nebo na plechu potřeme rozkvedlaným vejcem a dáme péct do předehřáté trouby na mřížku nastavenou o 1 níž než uprostřed. Ve formě jsem pekla 45 minut (čas je orientační, sledujte vlastní troubu a pečte do světle hnědé barvy). Upečený chléb necháme 10 minut stát, pak vyndáme na mřížku a necháme vychladnout..


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!