Malinový dort

Recepty, Dorty

Suroviny

160 ml mléka
1 lžíce másla
1 lžíce vanilkového extraktu
3 vejce, žloutky a bílky odděleně
225 g moučkového cukru
150 g polohrubé mouky
3 lžíce kakaa holandského typu
1 lžička prášku do pečiva
Na náplň:
125 ml smetany ke šlehání
125 g čerstvých malin
Na polevu:
160 ml smetany ke šlehání
160 g kvalitní 70% hořké čokolády nalámané
čerstvé maliny na ozdobu

Postup přípravy receptu

  1. Předehřejte troubu na 180°C a připravte si formu ve tvaru srdce – buď ji vyložte pečicím papírem, nebo vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.

  2. Máslo s mlékem dejte do malého kastrůlku a zahřívejte, dokud se máslo nerozpustí. Pak vmíchejte vanilkový extrakt a dejte stranou.

  3. Do misky prosejte mouku, kakao a kypřicí prášek.

  4. V jiné větší míse umíchejte žloutky s cukrem tak, aby zesvětlaly a nabyly.

  5. Zvlášť vyšlehejte bílky na sníh.

  6. Ke žloutkům vlijte lehce zchladlé vanilkové mléko a pomalu vmíchejte směs mouky s kakaem.

  7. Nakonec opatrně kovovou lžící zamíchejte sníh z bílků. Těsto přesuňte do formy a pečte asi 30–35 minut.

  8. Než dort vytáhnete z trouby, zkuste do něj zapíchnout dřevěnou špejli – pokud zůstane čistá, je dort upečený. Nechte vychladnout.

  9. Zchladlé srdce pomocí ostrého dlouhého nože podélně rozpulte. Smetanu ušlehejte a vidličkou do ní rozmačkejte maliny a hmotou naplňte dort.

  10. Na plotýnku postavte pánev s horkou vodou, do ní postavte rendlík s nalámanou čokoládou a smetanou. Zahřívejte, až získáte tekutou a lesklou polevu. Pomocí paletového nože (nebo gumové stěrky) ji naneste na dort a po obvodu srdce přitiskněte čerstvé maliny.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!