Mačanka

Recepty, Polévky

Suroviny

500 ml láku z kysaného zelí (jušky)
1 hrst sušených hub
200 ml smetany
100 g másla
100 g uzené slaniny (obyčejná)
4 lžíce hladké mouky
5 brambor
1 bobkový list
sůl
voda

Postup přípravy receptu

  1. Do jušky nalejeme vodu, množstvo opatrne, podľa kyslosti, len aby sme ju trocha zriedili (smotana ju ešte zjemní a vo výsledku musí byť kyslá). Pridáme do nej huby a necháme pol hodinu postáť.

  2. Potom vložíme bobkový list, osolíme a jušku varíme asi 20 minút.

  3. Maslo roztopíme, pridáme múku a urobíme bledú zápražku. Zalejeme ju smotanou a rozvaríme. Pridáme k juške a privedieme k varu. Povaríme cca 10 minút, potom odstavíme.

  4. Medzitým uvaríme v troche osolenej vody nakrájané zemiaky. Uvarené scedíme a dáme do misky.

  5. Slaninu narežeme na maličké kocôčky a rozpražíme.

  6. V tanieri mačanku polejeme rozpraženou slaninou. Zemiaky podávame k mačanke, každý si vezme množstvo, ktoré potrebuje.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!