Losos s koprem, hořčicí a petrželovými brambory

Recepty, Ryby

Suroviny

Na rybu:
2 x 200 g lososového filetu s kůží
2 lžíce citronové šťávy
himálajská sůl podle chuti
1-2 lžíce olivového oleje
1 lžička čerstvého sekaného kopru
Bylinkový přeliv:
200 ml smetany ke šlehání
2 lžičky hrubozrnné hořčice
4 lžíce čerstvého nasekaného kopru
2 lžíce sekané hladkolisté petržele
1 lžička citronové šťávy
himálajská sůl podle chuti
1 lžička studeného másla
Petrželové brambory:
600 g horkých uvařených brambor
1 hrst sekané hladkolisté petržele
100 ml smetany ke šlehání
sůl podle chuti

Postup přípravy receptu

  1. K bramborům přidáme sůl, studenou smetanu a petržel. Vše lehce promícháme vařečkou, aby se brambory obalily, udržujeme v teple.

  2. Lososa osušíme, osolíme a zakápneme citronovou šťávou. Kůži lehce posypeme trochou sypké koprové nati. Na nepřilnavé pánvi rozpálíme olej a maso opékáme nejprve kůží dolů asi čtyři minut. Pak je otočíme a další, přibližně tři minuty dopečeme. Sejmeme z ohně a uložíme do tepla.

  3. Do rybího výpeku přilijeme smetanu, lehce osolíme, přidáme hořčici a zakápneme citronovou šťávou. Když směs zhoustne, vsypeme petrželovou nať a kopr. Vypneme, nakonec do přelivu přidáme máslo a promícháme.

  4. Okamžitě servírujeme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!