Losos pečený v papilotě s chřestem a vinnou omáčkou

Recepty, Ryby

Suroviny

Několik stonků chřestu
asi 400 g lososa
brambory
na vinnou omáčku:
2 dcl kuřecího vývaru
1/2 mrkve
1/2 petržele
kousek celeru
2 šalotky
1 dcl bílého vína
3 žloutky
1 dcl smetany
1/2 dcl přepuštěného másla
bobkový list
kuličky pepře

Postup přípravy receptu

  1. Chřest oloupeme po hlavičku. Vhodíme do kastrolu s vodou, kam jsme přidali 2 špetky soli, špetku cukru a šťávu z půlky citronu. V této lázni chřest vaříme asi 5 minut.

  2. V malém kastrůlku svaříme vývar s vínem, zeleninou, cibulí a kořením. Odstavíme.

  3. Připravíme pečící papír a přeložíme na půl. Na jednu půlku dáme uvařený a zchlazený chřest, okořeněný kus lososa (použila jsem oblíbené koření na ryby a citronový pepř) a pokapala lehce olivovým olejem.

  4. Druhou půlkou papíru jsem lososa překryla a udělala jakoby obálku. Spoje jsem zalepila rozšlehaným vajíčkem. Pečeme aspoň 20 minut. Chvilku před dopečením lososa připravíme omáčku.

  5. Vezmeme vývar a přecedíme do misky. Misku dáme na vodní lázeň a zahřejeme.

  6. Smetanu vyšleháme.

  7. Do vývaru dáme rozmíchané žloutky a intenzivně mícháme metlou.

  8. Po delší chvilce míchání sejmeme a pokračujeme v míchání. Pomalu přitom vlijeme asi půl deci přepuštěného másla a stále mícháme.

  9. Nakonec přidáme ušlehanou smetanu a dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou.

  10. Na talíř podáváme lososa s chřestem, bramborem a vinnou omáčkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!