Kyselica s čabajkou

Recepty, Polévky

Suroviny

300 g kysaného zelí
300 g brambor
100 g čabajské klobásy
50 g uzeného špeku nebo slaniny
1 lžička sádla
1 cibule
1 lžíce hladké mouky
2 bobkové listy
drcený kmín na špičku lžičky
4-5 kuliček nového koření
sůl
pepř mletý
50 ml smetany na vaření nebo ke šlehání
vývar dle potřeby

Postup přípravy receptu

  1. Na rozpuštěném sádle osmažíme jemně pokrájenou cibuli se slaninou dosklovata. Ke konci také přidáme osmažit i na kolečka pokrájenou čabajku. Zaprášíme vše moukou (plnější lžíce), kterou necháme krátce zpěnit a ke konci smažení přisypeme k mouce i papriku. Vše ihned zalijeme vývarem nebo vodou (cca 750 ml), dobře promícháme, přisypeme na kostičky pokrájené brambory a vaříme do jejich změknutí společně s kořením.

  2. Když jsou brambory měkké, přidáme do polévky okapané zelí (neproplachovat!), které povaříme do změknutí. Na závěr polévku dochutíme dle potřeby solí a pepřem, zjemníme smetanou, vyndáme kuličky a listy koření a můžeme podávat.

  3. Podáváme s čerstvým pečivem nebo s kopečkem zakysané krémové smetany.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!