Kysané zelí ze sudu

Recepty, Zavařeniny

Suroviny

14 kg - zelí hlávky (po očištění zbyde asi 13 kg krouhanky)
200 g sůl
20 g kmín celý
150 g cibule (asi 2 střední)

Postup přípravy receptu

  1. Ze zelí odstraníme vrchní špinavé či poškozené listy a hlávky raději ještě opláchneme. Nakrájíme na čtvrtky, vykrojíme košťály.

  2. Pak nakrouháme - já používám obyčejný kuchyňský robot, kotouč na proužky (na fotce). Nastrouhané zelí přesypávám do vaničky (dětská - dobře vymytá a vypláchnutá horkou vodou). Přidáme sůl, kmín a cibuli na půl kolečka a vše dobře promícháme.

  3. Pak začneme směs pěchovat do sudu - vždy asi 3-4 hrsti, pak pěstí pořádně upěchujeme, až začne pouštět šťávu - tu postupně odebíráme naběračkou do hrnku - nevyléváme (doporučuji používat latexové či gumové rukavice - sůl je hodně agresivní a ruce pak pálí).

  4. Když napěchujeme všechno zelí, ještě pořádně udusáme, povrch uhladíme - teď by na povrchu mělo zbýt trochu šťávy, aby zelí nebylo suché. Pokud tam není, dolijeme z odebrané šťávy z hrnku.

  5. Sud zavřeme, do žlábku nalijeme převařenou vodu. První týden nechávám v místnosti s 15-20°C, pak přendám do sklepa, kde si krásně kvasí až do jara (jedlé je asi po měsíci).

  6. Průběžně kontrolujeme, zda je ve žlábku voda a zda není horní zelí suché, v případě potřeby do obou doléváme převařenou vystydlou vodu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!