Květákový nákyp s hráškem

Recepty, Zeleninová jídla

Suroviny

1 malá hlávka květáku nebo 2/3 velké
3-4 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
1 cibule
3 stroužky česneku
hrst hrášku
olivový olej
sůl
strouhanka na zahuštění
olej a strouhanka na vymazání a vysypání pekáče nebo zapékací mísy

Postup přípravy receptu

  1. Květák rozebereme na jednotlivé růžičky a pokrájíme. Cibuli nakrájíme nadrobno. Česnek oloupeme a nasekáme nadrobno.

  2. Olivový olej rozehřejeme a orestujeme na něm cibulku. Přidáme česnek a necháme jen zavonět. Přidáme květák, promícháme, podlijeme vodou a několik minut podusíme.

  3. Do mísy rozklepneme vajíčka - žloutky, bílky zvlášť ušleháme v tuhý sníh. Ke žloutkům přidáme květákovou směs, hrášek, osolíme a pořádně promícháme. Podle potřeby můžeme zahustit strouhankou

  4. Nakonec vmícháme sníh z bílků.

  5. Pekáč nebo zapékací mísu vymažeme olejem a vysypeme strouhankou. Vlijeme květákovou směs, uhladíme a dáme do trouby na cca 180 stupňů.

  6. Necháme zapékat asi 40-50 minut, podle toho, jak trouba peče. Pokud je vršek moc světlý, můžeme nakonec trochu přidat stupně pro tmavší barvu. Nebo naopak zakrýt alobalem, aby se vršek nespálil.

  7. Podáváme s bramborovou kaší a sterilovanými okurkami.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!