Květákovo - sýrové placky s petrželkou a muškátovou vůní

Recepty, Zeleninová jídla

Suroviny

Květák (větší)
muškátový oříšek (2 strouhnutí)
3 vejce
sůl
pepř bílý (mletý)
cibule (menší)
2 ks mrkve
1 svazek petržele (5 větviček)
1/4 lžičky muškátový květ
5 lžic (i více) polohrubé mouky
100 - 150 g eidamu
strouhanka (na obalení)
olej (na smažení)

Postup přípravy receptu

  1. Květák opláchneme, vložíme do hrnce s osolenou vodou a přidáme 2 strouhnutí muškátového oříšku. Květák přivedeme k varu a vaříme asi 10 minut. Květák nemá být měkký, jen lehce předvařený.

  2. Poté květák vyjmeme do mísy a necháme vychladnout. Květákový vývar nevyléváme, použijeme ho na zeleninovou polévku. Vychladnuý květák rozebereme na růžice a kromě silných částí košťálu jej nahrubo nakrájíme (rozemneme v ruce) do mísy. Dvě menší růžice si schováme do polévky. Ke květáku nahrubo nastrouháme mrkev, cibuli, sýr, přidáme na jemno pokrájenou petrželku, vejce, sůl, špetku pepře, muškátový květ, polohrubou mouku a vše pečlivě promícháme.

  3. Směs necháme asi 10 minut odstát, aby směs stačila zhoustnout. Dle potřeby dosolíme. Směs nemá být příliš tuhá, aby placičky zůstaly křehké a šťavnaté. Strouhanku si nasypeme do širší misky.

  4. V pánvi si rozehřejeme asi 1/2 cm vrstvu oleje. Ze směsi si odebíráme množství velké asi jako golfový míček a uděláme silnější placky a ty lehce obalujeme ve strouhance.

  5. Pokládáme je do horkého oleje a pomalu je smažíme do světlé barvy. Jako příloha se hodí brambory, bramborová kaše nebo jako my chléb a zeleninový salát.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!