Kváskový mazanec

Recepty, Moučníky

Suroviny

na rozkvas:
35 g pšeničného kvásku
160 g (ml) vody
80 g špaldové mouky
100 g hladké mouky
(smíchat, nechat zakryté 12 hodin kvasit v teple).
Dále:
1 vejce
50 g vody
80 g změklého másla
80 g cukru
2 vanilkové cukry
větší špetka soli
citrónová kůra
320-340 g hladké mouky (podle potřeby)
hrst rozinek

Postup přípravy receptu

  1. K rozkvašenému kvásku přidáme ostatní suroviny, umícháme těsto a necháme asi 2-2,5 hodiny kynout v teple.

  2. Pak ho na pomoučeném stole popřekládáme a vytvarujeme kulatý bochník, který dáme kynout spojem dolů do pečící fólií vyloženého velkého cedníku nebo mísy.

  3. Po vykynutí chytneme fólii za okraje a i s mazancem přeneseme na plech a tam uložíme stejně, jako ležel v cedníku (na fólii, spojem dolů). Opatrně ho potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme plátky mandlí, nařízneme a upečeme ve vyhřáté troubě (vložíme do trouby vyhřáté na 200°C, ihned teplotu zmírníme na 170-180°C a upečeme – asi 30-35 minut, vyzkoušíme špejlí). Pokud by mazanc začal brzo hodně hnědnout, teplotu ještě o něco snížíme a tak i dopečeme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!