Kváskový chleba s dýňovým semínkem

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

Rozkvas:
40 g pravidelně krmeného žitného kvásku
210 g vody
210 g žitné chlebové mouky
Dále:
260-300 g vody
490 g pšeničné chlebové mouky
3 rovné lžičky soli
3 lžičky drceného kmínu
50 g dýňových semínek

Postup přípravy receptu

  1. Suroviny na rozkvas dobře promícháme a zakryté necháme v teple asi 12 hodin kvasit.

  2. K hotovému rozkvasu přidáme zbytek surovin a vymísíme těsto. Vodu je třeba ke konci přilévat po částech, moje těsto jí spotřebovalo celých uvedených 510 g – ale poslední dobou se mi zdá, že mám mouku žíznivější (sušší) než někteří, co moje recepty zkouší. Těsto bylo více hydratované, ale rozhodně se na stole nerozlévalo.

  3. Vymísené těsto necháme vykynout – 1-2 hodiny, stačí, když zvětší svůj objem o 40-50%. Pak ho vytáhneme na pomoučený stůl, popřekládáme, vytvarujeme bochník a omoučený dáme kynout do ošatky.

  4. Přibližně po 1,5-2 hodinách bochník z ošatky opatrně vykulíme na plech s pečící fólií, ometeme mouku, ostříkáme vodou z rozprašovače, můžeme naříznout a vložíme do rozpálené trouby – bochník i s fólií sesuneme z plechu na dlaždici a upečeme (220°C/ asi 45-50 minut).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!