Kváskový chléb s chia semínky

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

Rozkvas:
200 g žitné mouky
2 polévkové lžíce kvásku
200 ml vody
Směs semínek:
50 g chia semínek
100 g ovesných vloček
40 g slunečnicových semínek
260 ml vody
Ostatní suroviny:
220 g špaldové chlebové mouky
2 polévkové lžíce otrub
1 a 1/2 lžičky soli
1 lžička medu
100 ml vody
máslo na vymazání formy

Postup přípravy receptu

  1. Kvásek, mouku a vlažnou vodu smícháme, přikryjeme folií a dáme na 10 - 12 hodin na teplé místo. Chia, slunečnicová semínka a vločky zalijeme horkou vodou, zakryjeme folií a necháme také 10 - 12 hodin bobtnat.

  2. Po 10 - 12 hodinách smícháme rozkvas a nabobtnalou směs se špaldovou moukou, otrubami, solí, medem a vlažnou vodou. Robotem nebo ručně vypracujeme těsto. Těsto je řidší, proto pečeme ve formě. Vymažeme ji máslem, vložíme těsto a zakryjeme folií - tu potřeme olejem, aby se těsto při kynutí nepřilepilo. Necháme kynout 2,5 - 3 hodiny.

  3. Troubu rozpálíme na 240 °C. Při této teplotě pečeme 10 minut, pak snížíme teplotu na 200°C a dopékáme 50 - 55 minut. Po upečení chléb vyndáme z formy a necháme na mřížce důkladně vychladnout.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!