Kváskový chléb aneb znouzectnost

Recepty, Domácí pekárna

Suroviny

Na každých 150 g řidšího žitného kvásku:
50 ml teplé vody
220 g libovolné pšeničné mouky, kterou můžeme zčásti nahradit moukou kukuřičnou či jinou (bramborovou, pohankovou, hrachovou atd.)
1 lžíce oleje
1 lžička soli
1 lžička kmínu
2 g kvasnic
popř. ovesné vločky na zahuštění
podle chuti semínka

Postup přípravy receptu

  1. Tento chléb peču, když chci z nějakého důvodu vypláchnout nádobu od žitného kvásku (www.kvaskovychleb.cz), proto zbytkový.

  2. Zbytek kvásku v nádobě naředíme teplou vodou do hustoty, kdy půjde z nádoby vylít (ne příliš).

  3. Zvážíme jej a přelijeme do pečící nádoby z domácí pekárny (vážím přímo v pečící nádobě postavené na vynulované váze).

  4. Podle množství kvásku odměříme množství teplé vody, kterou můžeme nejdříve nalít do nádoby od kvásku a znovu ji tak vypláchnout a teprve poté přidat do těsta.

  5. Do pekárny přidáme olej a poté sypké suroviny. Kvasnice nakonec do důlku v mouce tak, aby nepřišly do kontaktu se solí.

  6. V případě potřeby přidáme během hnětení trochu mouky nebo ovesných vloček na zahuštění a po zvukovém signálu podle chuti semínka.

  7. Pečeme na celozrnný program.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!