Kváskový chléb aneb znouzectnost
Recepty, Domácí pekárnaSuroviny
- Na každých 150 g řidšího žitného kvásku:
- 50 ml teplé vody
- 220 g libovolné pšeničné mouky, kterou můžeme zčásti nahradit moukou kukuřičnou či jinou (bramborovou, pohankovou, hrachovou atd.)
- 1 lžíce oleje
- 1 lžička soli
- 1 lžička kmínu
- 2 g kvasnic
- popř. ovesné vločky na zahuštění
- podle chuti semínka
Postup Kváskový chléb aneb znouzectnost
Postup přípravy receptu
-
Tento chléb peču, když chci z nějakého důvodu vypláchnout nádobu od žitného kvásku (www.kvaskovychleb.cz), proto zbytkový.
Zbytek kvásku v nádobě naředíme teplou vodou do hustoty, kdy půjde z nádoby vylít (ne příliš).
Zvážíme jej a přelijeme do pečící nádoby z domácí pekárny (vážím přímo v pečící nádobě postavené na vynulované váze).
Podle množství kvásku odměříme množství teplé vody, kterou můžeme nejdříve nalít do nádoby od kvásku a znovu ji tak vypláchnout a teprve poté přidat do těsta.
Do pekárny přidáme olej a poté sypké suroviny. Kvasnice nakonec do důlku v mouce tak, aby nepřišly do kontaktu se solí.
V případě potřeby přidáme během hnětení trochu mouky nebo ovesných vloček na zahuštění a po zvukovém signálu podle chuti semínka.
Pečeme na celozrnný program.