Kuřecí ve smetanové omáčce s česnekem a parmazánem, pečené s brambory a špenátem

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

6 kuřecích stehenních řízků s kůží
vařené brambory v množství pro 6 osob
baby špenát (vaničku nebo pytlík) nahrubo nasekaný
4 stroužky čeneku
2 lžíce hladké mouky
cca 1/4 másla
zhruba šálek kuřecího vývaru
lžička sušeného tymiánu (ale raději čerstvý)
1/2 lžičky sušené bazalky (opět raději čerstvou)
1/2 šálku napůl smetana+mléko
1/2 hrnku strouhaného parmazánu
1 lžíce nějakého italského koření (já měla Aglio olio peperoncino)
sůl a pepř podle chuti
2 lžíce nasekané petrželky

Postup přípravy receptu

  1. Kuřecí plátky osolíme, opepříme a okořeníme oblíbeným italským kořením. Na pánvi rozehřejeme 2 lžíce másla a na nich opečeme kuřecí maso, (nejprve kůží dolů), po obou stranách dozlatova (2-3 minuty z každé strany) a vyjmeme z pánve. Na pánev přidáme 3 lžíce másla, dáme posekaný česnek, až zavoní, přisypeme mouku a mícháme, dokud lehce nezhnědne (cca minutu). Za stálého šlehání metlou postupně přilijeme kuřecí vývar, přidáme tymián a bazalku a chvíli povaříme (cca 1-2 minuty). Pak vmícháme smetanu s mlékem a strouhaný parmazán a necháme zredukovat na požadovanou hustotu, případně přilijeme mléko. Dochutíme solí a pepřem.

  2. Na jinou pánev dáme lžíci másla, vmícháme špenát, necháme zavadnout (cca 2 minuty) a odstavíme.

  3. Předehřejeme troubu na cca 200°C. Vymažeme zapékací mísu nebo pekáč máslem, vložíme na kousky pokrájené vařené brambory, další vrstvou je špenát, poklademe opečenými plátky kuřecího a zalijeme smetanovou omáčkou. Pečeme 25-30 minut, dokud není vše krásně upečené. Podáváme posypané čerstvou petrželkou, na kterou jsem tentokrát zapomněla:-)


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!