Kuřecí roláda s brokolicí

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

kuře celé 1,5 kg
sůl
koření na kuře (Zlaté kuře)
hořčice plnotučná 2 lžíce
paprikový salám 50 g
brokolice
žampiony
smetana - asi 7 lžic
máslo do rolády + na pečení
hladká mouka 1 vrchovatá lžíce na zahuštění
voda na podlití

Postup přípravy receptu

  1. Kuře očistíme a od hřbetu vykostíme (kosti použijeme třeba na vývar). Plát masa upravíme do požadovaného tvaru, lehce přes fólii (mikroten.sáček) naklepeme a lehce osolíme.

  2. Pak pomažeme hořčicí, poklademe na husto plátky paprikového salámu a na něj narovnáme na kusy nakrájenou syrovou brokolici a na čtvrtky nakrájené žampiony. Na náplň dáme pár hoblinek másla a zeleninu trošku osolíme. Nakonec zeleninu přelijeme smetanou a roládu pevně svineme a omotáme nití.

  3. Roládu z obou stran hojně posypeme kořením na kuře a můžeme nechat chvíli odležet. Mezitím si rozehřejeme troubu na 180°C.

  4. Na dno pekáče si položíme pár slabých plátku másla, na ně položíme roládu spojem nahoru a bez podlití vložíme do horké trouby. Maso necháme zatáhnout (pozor aby se nám nespálilo máslo!), pak roládu obrátíme, podlijeme horkou vodou (do 1/3 výšky masa), pekáč přiklopíme poklicí a dáme zpět do trouby, kterou jsme ztlumili na 175°C. Roládu pečeme za občasného polévání šťávou (dle nutnosti podlévání vodou-já nemusela), asi 45minut.

  5. Upečenou roládu vyjmeme stranou, výpek si vydusíme na tuk, vsypeme mouku, pečlivě orestujeme, podlijeme vodou a pečlivě rozmícháme - rozšleháme metličkou (můžeme též šťávu z masa dle potřeby doplnit vodou a zahustit moukou rozmíchanou ve vodě). Pekáč vložíme zpět do horké trouby a šťávu v ní necháme přejít varem - měl by se nám pěkně oddělit tuk od šťávy. Mezitím si můžeme z lehce vychladlé rolády sejmout nit a nakrájet jí na jednotlivé porce.

  6. Pak podle chuti šťávu dosolíme a přeléváme s ní porce nakrájené rolády. Jako příloha se hodí bramborová kaše, vař.brambory, nebo rýže. A jako doplněk, je dobrý zelný salát.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!