Kuřecí prsa se zeleninovo-smetanovou omáčkou

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

500-600 g kuřecích prsou
80-100 g uzeného libovějšího bůčku vcelku (nebo uzená slanina)
2 lžíce oleje
zhruba 280 g směsi očištěné čerstvé kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
60 g cibule
sůl
2,5 zarovnané lžičky krupicového cukru
2 lžičky octa
2 lžičky hořčice
2 kolečka citronu
trochu citronové šťávy na dochucení
1 velký bobkový list
3 velké kuličky nového koření
hrubě mletý pepř
5 kuliček celého pepře
2 špetky tymiánu
drůbeží vývar dle potřeby (nebo jen voda)
1 lžíce hladké mouky - dle potřeby
200-250 ml sladké 12% smetany (nebo méně)
trochu mléka

Postup přípravy receptu

  1. Kuřecí prsa nařízneme úzkým a ostrým nožem a vytvoříme v nich kapsu, kterou naplníme špalíčky uzeného bůčku. Sepneme kovovými jehlami nebo párátky a na povrchu osolíme. (Pokud máme nějaký bůček nebo slaninu navíc, tak nakrájíme na kostky a použijeme do základu k zelenině).

  2. Do kastrolu dáme olej, rozehřejeme ho a z obou stran rychle opečeme maso, které pak vyndáme.

  3. Přidáme na kousky nakrájenou kořenovou zeleninu a za stálého míchání ji restujeme.

  4. Po chvíli přidáme cibuli nakrájenou na proužky a dále restujeme.

  5. Jako další v pořadí přidáme k zelenině cukr a za stálého míchání ho necháme rozpustit - mírně karamelizovat, dále přidáme hořčici a malou chvilku mícháme, následovat bude ocet, který necháme odpařit.

  6. Tento základ zalijeme drůbežím vývarem (nebo vodou), přidáme maso, které poprášíme tymiánem, přidáme hrubě mletý pepř nebo pár kuliček celého, nové koření, bobkový list, 2 plátky-řezy z omytého citronu. Přiklopíme pokličkou a necháme zvolna dusit, až je maso měkké. Zhruba 30 minut, ale řídíme se podle velikosti masa. Jednou v průběhu dušení maso otočíme a když je měkké, tak ho vyjmeme a udržujeme na teple.

  7. Ze základu vybereme koření a zeleninu nejlépe tyčovým mixérem rozmixujeme, podle potřeby naředíme trochou vývaru nebo vodou, přivedeme k varu a zahustíme 1 až 1,5 lžící mouky, kterou rozšleháme ve smetaně. Omáčku stále mícháme, nejraději prošleháme metličkou, až nám zavaří.

  8. Pak příkon tepla zmírníme a za častého míchání necháme nejméně 20 minut provařit. Omáčku ještě dochutíme dle vlastní chuti (sůl, citronová šťáva, cukr).

  9. Můžeme nakonec přidat i plátek másla. Před podáváním kuřecí prsa nakrájíme na šikmé řezy.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!