Kuřecí plátky s příchutíZnojma
Recepty, Pro začátečníkySuroviny
- 4 plátky kuřecího masa
- /prsní nebo stehenní řízky/
- 100 g gazdovské slaniny
- 1 větší cibule
- 2 větší mrkve
- 5 větších sladkokyselých okurek
- 20 kuliček pepře
- 1 kostka slepičího bujónu
- 1 polévková lžíce plnotučné hořčice
- 1 polévková lžíce hladké mouky
- 1 polévková lžíce oleje
- trošku soli
- práškové sladké papriky na poprášení masa
Postup Kuřecí plátky s příchutíZnojma
Postup přípravy receptu
-
Do 2 dl vody dáme nejlépe do vajíčka na vyluhování sypaného čaje na 10 minut vyvařit 20 kuliček celého pepře. Mezitím přes potravinářskou folii naklepeme opláchnuté, osušené plátky masa a zlehka je po obou stranách osolíme a poprášíme sladkou paprikou. Očistíme mrkev a cibuli.
Cibuli nakrájíme nadrobno, mrkev, okurky a slaninu nakrájíme na drobnější kostičky. Do papiňáku na rozehřátý olej dáme cibuli společně se slaninou a necháme chvilku cca 3 minuty restovat. Pak vložíme plátky masa a necháme je z obou stran zatáhnout (až dostanou šedavou barvu 2+2 minuty z každé strany).
Poté k masu přisypeme nakrájenou mrkev a okurky, rozdrobíme kostku bujónu, podlijeme vývarem z pepře, hrnec uzavřeme tlakovou poklicí a od doby varu na mírném plameni vaříme 10 minut.
Hrnec odstavíme z plamene, vypustíme opatrně přerušovaným nadzvedáváním ventilu vzduch a pak poklici odstraníme. Z hrnce vyjmeme maso a část zeleniny bokem na talíř a zbytek zeleniny se šťávou ponorným mixerem rozmixujeme.
V půl litru studené vody rozmícháme polévkovou lžíci hladké mouky, rozmixovanou šťávu uvedeme k varu a za stálého míchání vodu s moukou vlijeme do hrnce. Přidáme hořčici a vše za stálého míchání provaříme ještě 10 minut.
Do hotové omáčky vložíme maso se zeleninou, necháme prohřát a můžeme podávat. Jako příloha se hodí rýže, může být i houskový knedlík.