Kuře podle Požarského

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

400 g kuřecích prsíček
6 včerejších rohlíků nebo housek
125 ml mléka
3 lžíce smetany ke šlehání
hladká mouka
1-2 vejce
muškátový oříšek
1 lžička worchesteru
pepř
sůl
olej na smažení
na omáčku:
500 g rajčat
200 g žampionů
1 cibule
2 stroužky česneku
1 lžíce rajského protlaku
bobkový list
tymián
petrželová nať
máslo
cukr
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Čtyři housky nakrájíme na kostičky, zbylé natrháme do misky a zalijeme mlékem. Po pěti minutách přebytečné mléko vymačkáme.

  2. Maso nakrájíme na kousky a společně s namočenými houskami umeleme na masovém mlýnku (lze i v sekáčku, ale raději ne moc najemno, aby ze směsi nebyla kaše).

  3. Přidáme smetanu, pepř, worchester, muškátový oříšek a sůl.

  4. Vytvarujeme koule, které lehce zploštíme, obalíme v mouce, rozšlehaném vejci a kostičkách housky a uložíme na 30 minut do ledničky zchladnout.

  5. V pánvi rozpálíme olej a karbanátky opečeme dozlatova. Přemístíme je na plech a pečeme v troubě vyhřáté na 200°C asi 25 minut.

  6. V kastrolu rozehřejeme 1-2 lžíce oleje ze smažení a dozlatova opečeme nakrájenou cibuli.

  7. Přidáme nasekaný česnek a bobkový list a necháme rozvonět.

  8. Přisypeme nakrájená rajčata, rajský protlak, bylinky, sůl, pepř a špetku cukru. Za občasného míchání dusíme 10 minut na mírné teplotě.

  9. Zhoustlou směs propasírujeme. Kastrol vytřeme, rozehřejeme v něm lžíci másla a podusíme žampiony, nakrájené na plátky.

  10. Vrátíme propasírovaná rajčata, přisypeme nasekanou petrželku, dochutíme a prohřejeme.

  11. Karbanátky podáváme s několika lžícemi omáčky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!