Uzbecký plov (po česku)

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

1/2 kg masa na větší kostky
1/2 kg rýže
400 g mrkve na tenké nudličky
2 cibule nahrubo nakrájené
1 velká hlavička česneku
1 lžička římského kmínu
1,5 l vývaru (zeleninového kuřecího k vepř hovězího k hov masu)
sůl
pepř
oleje na pánev trochu více

Postup přípravy receptu

  1. Pokrm budeme připravovat nejlépe v hlubším litinovém kastrolku. Vše si nejdříve nakrájíme.

  2. Na oleji osmažíme dozlatova nahrubo nakrájenou cibuli.

  3. Přidáme na větší kousky nakrájené maso, prudce orestujeme cca 10min.

  4. Osolíme, opepříme a přidáme nudličky mrkve. Restujeme dále cca 10 min. a mícháme.

  5. Přidáme česnek, kmín, sůl, pepř a zalijeme vývarem tak, aby bylo maso ponořené a dusíme asi 5-10min. podle druhu masa.

  6. Nyní přidáme rýži, kterou rozložíme na maso, zalijeme vývarem a pod pokličkou při mírném ohni dusíme, dokud rýže není měkká.

  7. Jakmile začne vstřebávat vývar, uděláme obrácenou vařečkou díry, aby se vývar dostal ke dnu. Nemícháme, jen kontrolujeme vývar a příp. dolijeme i vodu, aby byla šťáva a zároveň se tak rýže nemůže připálit - není úplně na dně (doporučuji hlídat šťávu tak do poloviny, aby rýže nebyla suchá). Trvá to max. 30min. (podle druhu rýže) Hotové na talířích sypeme cibulovou natí. Jednoduchý a nenáročný pokrm.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!