Kulajda podle Václava Havla

Recepty, Polévky

Suroviny

5-6 větších brambor
1 PL celého kmínu
50 g sušených hub
200 ml smetany ke šlehání
1 PL hladké mouky
2 PL octa
1 PL třtinového cukru
hrst čerstvého kopru
sůl
mletý černý pepř
Dále:
8 vajec
kopr na ozdobu

Postup přípravy receptu

  1. Brambory oloupeme, nakrájíme na větší kostky a dáme je vařit do osolené vody s kmínem (asi 1000 ml). Do dalšího hrnce dáme sušené houby, zalijeme je zhruba 300 ml vody a vaříme doměkka. Po uvaření houby přelijeme i s vývarem do brambor.

  2. V hrnečku smícháme smetanu s lžící mouky a přes cedník nalijeme do polévky, nebudou tam hrudky.

  3. Polévku zamícháme a vaříme ji alespoň 20 minut tak, aby zhoustla, během vaření přidáme ocet, který zabrání změknutí brambor.

  4. Nakonec polévku dochutíme solí, pepřem a lžící třtinového cukru a ještě necháme chvíli povařit. Do hotové polévky ještě přidáme nasekaný kopr.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!