Krtkův dortík na plechu

Recepty, Moučníky

Suroviny

Korpus:
320 g hladké mouky
150 g cukru krystalu
1 kypřící prášek do pečiva
3 lžíce kakaa
200 ml oleje
200 ml mléka
3 vejce
Krém:
250 g měkkého tvarohu
400 g zakysané smetany
1 smetana ke šlehání
1 hořká čokoláda
1 vanilkový cukr
4-5 banánů
Pudink:
300 ml mléka
1,5 balíčku vanilkového pudinku
3 lžíce cukru

Postup přípravy receptu

  1. Žloutky oddělíme od bílků a vyšleháme s cukrem do pěny. Následně přilijeme mléko a olej. Mouku smícháme s kakaem a práškem do pečiva. Sypkou směs postupně zašleháme do tekuté směsi. Nakonec vyšleháme bílky se špetkou soli do tuhého sněhu, který opatrně ručně vmícháme do těsta. Těsto vlijeme do předem vymazaného a vysypaného plechu s vyšším okrajem. Pečeme na 160 stupňů asi 20 minut. Až bude špejle suchá, korpus vyndáme a necháme ho vychladnout.

  2. Mezitím připravíme krém. Nejdříve uděláme pudink, který necháme vychladnout. Tvaroh vyšleháme spolu se zakysanou smetanou a cukrem. Vychladlý pudink postupně zašleháme ke krému. Nakonec zašleháme smetanu ke šlehání, kterou jsme vyšlehali do tuha a na jemno nastrouhanou čokoládu.

  3. Vychladlý korpus vydlabeme. Nožem naznačíme okraje a vytvoříme pomyslnou mřížku pomocí nože, aby vznikla jakoby šachovnice. Lžící velmi opatrně vydlabáváme korpus, abychom neporušili dno dortu. Vydlabaný korpus dáme stranou na posypání dortu.

  4. Banány rozpůlíme na půl a poklademe jimi dno korpusu. Naneseme krém a nakonec dort posypeme vydlabaným korpusem. Dort necháme alespoň přes noc v lednici nebo chladu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!