Králík v estragonovo-hořčicové košilce

Recepty, Jiné maso

Suroviny

králík kuchyňsky upravený
slanina / špek
sůl
1 lžička estragon sušený
2 lžíce hořčice plnotučná
2 lžičky hořčice Dijonská (ostrá)
50 g máslo
3 dcl bílé víno suché
2 ks cibule žlutá
1 ks cibule červená
1 lžíce mouka hladká

Postup přípravy receptu

  1. Králíka rozdělíme na 6 kusů, opláchneme a osušíme. Slaninu si nakrájíme na klínky a každý kus masa alespoň jednou prošpikujeme.

  2. Poté si připravíme dostatečně širokou misku, aby mohlo maso ležet vedle sebe a ne na sobě.

  3. V hrnečku si smícháme obě hořčice. Každý díl masa osolíme, posypeme estragonem a potřeme hořčicí. Pak maso naskládáme do připravené misky a polijeme asi 2 dcl vína. Maso necháme v chladu odležet (já měla přes noc).

  4. Rozehřejeme troubu na 200°C.

  5. Do pekáčku dáme kousky másla, naložené maso vyjmeme z nálevu (nevyléváme!), dáme do pekáčku takzvaně kostí nahoru, přidáme na osminky nakrájenou jednu žlutou cibuli a vložíme bez víka do trouby. Pečeme asi 15 -20min. do zatažení zešednutí masa. Pak maso podlijeme nálevem, dolijeme do poloviny výšky masa vodou, pekáč přiklopíme víkem a pečeme asi 1 hod. Maso během pečení kontrolujeme a dle potřeby podléváme vodou.

  6. Po necelé hodině přidáme k masu zbylé dvě cibule nakrájené taktéž na osminky, otočíme masem nahoru a dáme ještě asi na 15 minut péct. Pak měkké maso vyjmeme a uložíme do tepla.

  7. Šťávu zahustíme moučným máslem, případně moukou rozmíchanou v trošce vody, přilijeme zbylé deci vína rozmíchané se lžičkou hořčice a vrátíme zpět do trouby bez víka na provaření. Dle chuti dosolíme a na chvíli vrátíme maso zpět. Podáváme s rýží,vařeným bramborem a třeba i kompotem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!