Králík s kořeněnou cibulovou omáčkou
Recepty, Jiné masoSuroviny
- 2 pěkná králičí stehna
- 4 střední cibule
- mletá paprika
- drcený kmín
- koření na roštěnky
- sušený česnek
- 2 polévkové lžíce oleje na osmažení masa
- kalíšek hovězího bujonu
- na závěr 1/2 krabičky smetany na zjemnění
- Na marinádu:
- 4 polévkové lžíce oleje na marinádu
- 1 lžička mleté červené papriky
- 1 lžička drceného kmínu
- 2 lžičky sušeného česneku
- 1 polévková lžíce koření na roštěnky
- pepř
- sůl
Postup Králík s kořeněnou cibulovou omáčkou
Postup přípravy receptu
-
Králičí stehna naporcujeme na menší kusy, udělala jsem z jednoho 3 porce. V míse smícháme 4 polévkové lžíce oleje s kořením, umícháme a potřeme s tím důkladně ze všech stran králičí kousky. Necháme bokem odležet.
Cibule nakrájíme na drobno, nasypeme na dno pekáče.Posypeme vším výše napsaným kořením, to znamená jen tak poprášit ze sáčku.
Rozpálíme na pánvi 2 polévkové lžíce oleje a na něm pěkně osmahneme ze všech stran namarinované králičí kusy. Vyndáme je a poskládáme do pekáče na cibuli.
Na pánev nalijeme hrnek vody, přihodíme bujón a odvaříme na výpek. Na konec přihodíme máslo, když se rozpustí, dobře promícháme a podlijeme králičí maso. Pokud by se zdálo tekutiny málo, případně ještě dolijeme, aby byla cibule do 2/3 zalita.
Pečeme na 180 °C přiklopené do měkka. Když je králík měkký, dáme mu 5 minut pečení bez zakrytí pro barvičku. Hotové maso vyjmeme, dáme do tepla bokem. Výpek slijeme do hrnce, umixujeme ponorným mixérem do husté omáčky. Přidáme smetanu pro zjemnění a krátce povaříme. Servírovala jsem s výbornými rohlíkovými knedlíky od Jendy1, viz odkaz v poznámkách.