Králík po myslivecku (Coniglio alla cacciatora)

Recepty, Jiné maso

Suroviny

1 králík
3 stroužky česneku
olivový olej
1 pálivá paprička (nejlépe čerstvá)
10 bobkových listů
1 PL sušené šalvěje nebo 2 lžičky čerstvé
1 PL sušeného rozmarýnu nebo 2 lžičky čerstvého
asi 6 dl bílého suchého vína
sůl
hrst černých oliv
6 lžic bílého vinného octa

Postup přípravy receptu

  1. Králíka omyjeme, zbavíme tuku (není chutný), osušíme a nasekáme na menší kousky.

  2. Dáme do misky, zalijeme polovinou vína a uložíme do chladu na několik hodin, ideálně přes noc.

  3. Maso ve víně zkřehne a pak nevyžaduje tak dlouhou tepelnou úpravu.

  4. V pánvi s vysokým okrajem nebo kastrolu rozpálíme olej, vložíme na plátky nakrájený česnek, bobkový list, nasekanou papričku, bylinky a smažíme pozorně, aby se bylinky ani česnek nepřipálily, bylo by to hořké. Žlučníkáři a nepřátelé česneku dají česnek jen rozpůlený a po opečení vyjmou. Pak vložíme okapané kousky masa, opečeme ze všech stran, aby se maso zatáhlo, zalijeme zbylým vínem, osolíme a dusíme doměkka.

  5. V průběhu procesu kontrolujeme a v případě potřeby podlijeme vínem. Ke konci dušení přihodíme olivy.

  6. K měkkému masu nalijeme ocet, rozpálíme sporák na nejvyšší stupeň a prudce tekutinu odpaříme, králík tím chytne i barvičku.

  7. Na dně kastrolu zbyde jen zahoustlý voňavý sosík. Komu by se nedařilo, může dát králíka osmahnout do trouby, jen aby chytl barvu.

  8. Podáváme nejlépe s křupavým bílým chlebem, ale mohou být i brambory nebo rýže.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!