Králík na uzeném česneku, čerstvé majoránce a slanině s domácím knedlíkem

Recepty, Jiné maso

Suroviny

1200 g králíka
70 - 80 g Vahalovy slaniny
1 palička uzeného česneku do pekáčku
4 stroužky uzeného česneku na potřeni
4 snítky čerstvé majoránky
5 - 6 kuliček nového koření
1 PL mletého bobkového listu (viz přiložené foto Rojíkovo koření)
4 cibule
1 lžička drceného kmínu
šťáva z jednoho citronu
olej
5 - 6 kuliček černého pepře
sůl
voda nebo vývar na podlití
strouhanka podle potřeby

Postup přípravy receptu

  1. Maso kuchyňsky upravíme,protkneme slaninou.

  2. Uzený česnek prolisujeme.

  3. Jednu celou hlavičku česneku si necháme na pečení do pekáčku.

  4. Pepř a nové koření rozemeleme, přidáme nasekanou majoránku, drcený kmín, nastrouhanou cibuli, mletý bobkový list, (někdy na kousky nalámaný - pak se ale pasíruje/, citronovou šťávu a sůl.

  5. Touto směsí králíka pěkně ze všech stran potřeme, pokapeme olejem a zabalíme do alobalu.

  6. Necháme přes noc dobře proležet.

  7. Druhý den dáme péci i s alobalem do předem vyhřáté trouby na cca 30 - 35 minut.

  8. Po této době vyndáme králíka z alobalu a dáme zpět péci do pekáčku. Podlijeme 200 ml horké vody (vývaru). Králíka budeme péci minimálně další hodinku, takže ho budeme ještě cca 20 minut dokola obracet a polévat výpekem.

  9. Stále budeme dolévat horkou vodu nebo vývarem, aby byl králík až do úplného změknutí alespoň z poloviny ponořený ve výpeku.

  10. Když je králík měkký (maso odpadá od kosti), králíka rozporcujeme, posypeme každou porci špetičkou strouhanky, kterou opatrně pokapeme šťávičkou.

  11. Pak jen necháme v pekáčku prudce zapéci, aby se vytvořila krustička. Strouhanka pěkně zahustí šťávičku. Pečeného králíka podáváme se špenátem a domácím bylinkovým bramborovým knedlíkem. (dle odkazu).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!