Králík na smetaně a tymiánové špecle

Recepty, Jiné maso

Suroviny

králík
150 g anglické slaniny
2 mrkve
1 petržel
1/2 řapíkatého celeru
1 cibule
300 ml bílého vína
smetana
staročeské koření
Marináda:
2 pl rajského protlaku
1 pl plnotučné hořčice
2 pl bílého vína
sůl
Špecle:
2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnk mléka
2 vejce
sůl
čerstvý tymián
1 pl oleje

Postup přípravy receptu

  1. Králíka si den předem naporcujeme, prošpikujeme částí slaniny obalené ve staročeském koření.

  2. Smícháme sůl, kečup, hořčici, víno a touto marinádou potřeme porce králíka a dáme odležet do druhého, dne do lednice.

  3. Slaninu nakrájíme na kostky, cibulku očistíme a nakrájíme na jemno, mrkev a petržel očistíme, nakrájíme na kostky společně s celerem.

  4. Na pánev dáme slaninu, osmahneme, přidáme zeleninu, krátce orestujeme.

  5. Přidáme porce králíka, opečeme z obou stran, podlejeme vínem, zmírníme teplotu a pod poklicí dusíme hodinu. Na konec zeleninu rozmačkáme a zjemníme smetanou.

  6. Na špecle si smícháme suroviny v hustší těsto. To pomocí haluškovače protlačíme do vroucí osolené vody.

  7. Jakmile vyplavou, ještě 2 minuty vaříme. Uvařené scedíme, promícháme s 1 pl oleje.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!