Králičí zapražená polévka - kaldoun

Recepty, Polévky

Suroviny

Vývar:
1 kg králičích ořezů, kostí, hlavy, srdce
1 mrkev
půlka menšího celeru
1 větší bobkový list
3 kuličky nového koření
5 kuliček pepře
sůl
voda, cca 1,5-2 litry
Jíška:
125 g másla
125 g hladké mouky
muškátový květ dle chuti
Knedlíčky nebo nočky:
150 g králičích jater
125 g změklého másla
1 vejce
2-3 stroužky drceného česneku
libeček nebo majoránka dle chuti
muškátový květ - nemusí být
sůl
pepř mletý
strouhanka dle potřeby

Postup přípravy receptu

  1. Ořezy, kosti, hlavu, srdce dáme vařit s kořenovou zeleninou a kořením do osolené vody zhruba na 1,5 - 2 hodiny. Pokud budeme chtít dávat zeleninu do polévky, dáme ji vařit až na posledních 20 minut, aby nebyla rozvařená. Pak vývar (potřebujeme cca 1,5-2 litry) scedíme, zahustíme jíškou a dochutíme dle vlastní chuti.

  2. Pokud chceme maso a zeleninu v polévce - kaldounu, tak maso obereme a zeleninu s masem pokrájíme a přidáme dle chuti do vývaru.

  3. Jíšku připravíme na rozpuštěném másle s troškou muškátového květu, na které nasypeme hladkou mouku, kterou osmažíme dorůžova za častého promíchání.

  4. Z očištěných pomletých jater, do kterých jsme vmíchali vejce a změklé máslo a která jsme ochutili solí, pepřem, česnekem, muškátovým květem a majoránkou (libečkem) vmícháme tolik strouhanky, aby knedlíčky byly vláčné, ne příliš tuhé a šly z nich dobře tvarovat malé kuličky, případně odkrajovat lžičkou nočky.

  5. Ty pak povaříme v osolené vodě zhruba 5 minut (nejlepší je, jeden ochutnat na zkoušku) a cedníkem vyndáme. Kdo chce, může je zavařit přímo ve vývaru.

  6. Na talíři dozdobíme nasekanou pažitkou nebo petrželkou a můžeme podávat.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!