Koprová omáčka s polentovými knedlíčky a vejci

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

80 g másla
80 g hladké mouky
500 ml hovězího vývaru
200 ml smetany ke šlehání (nebo smetana na vaření)
sůl
2–3 lžičky cukru krupice
svazek čerstvého kopru
kvasný nebo vinný ocet dle chuti
Polentové knedlíčky:
150 g instantní polenty
400 ml mléka
80 g másla
2 vejce
1 rohlík nebo housku
špetka soli
vejce k podávání

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve připravíme knedlíčky. Předem nakrájíme pečivo na kostičky a ty nasucho opečeme. Do hrnce dáme mléko s máslem a solí a necháme tuk rozpustit. Přisypeme polentu, přivedeme k varu a za stálého míchání povaříme asi 2 minuty (podobně jako odpalované těsto). Když se těsto nechytá stěny hrnce, odstavíme a necháme částečně vychladnout. Postupně vmícháme vejce, nakonec zapracujeme do vzniklého těsta kostičky pečiva a necháme 20 minut odpočívat.

  2. Než těsto odpočine, dáme vařit omáčku. Z opraného, okapaného kopru oddělíme stonky a ostatní jemně nasekáme. V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme mouku a dobře rozmícháme, necháme zpěnit, přidáme špetku soli (aby se neudělaly cucky) a zalijeme studeným vývarem. Metličkou dobře rozmícháme, přidáme svázané stonky kopru a povaříme asi 20 minut za občasného promíchání. Dáme do většího hrnce vařit vodu na knedlíčky.

  3. Po provaření mouky vyndáme stonky kopru a dochutíme omáčku do sladkokysela cukrem a octem. Snížíme teplotu na menší stupeň, vmícháme smetanu a už jen prohřejeme. Přidáme nasekaný kopr, promícháme a odstavíme. Mokrýma rukama z odpočinutého těsta vytvoříme knedlíčky (10 -12 ks) a vložíme je do vařící osolené vody. Vaříme 8 -9 minut podle velikosti. Hotové dáme na talíř a propíchneme špejlí nebo vidličkou, aby unikla pára. Omáčku ihned podáváme se ztraceným (zastřeným) nebo natvrdo vařeným vejcem a knedlíčky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!