Koníkovašvestková roláda
Recepty, Jiné masoSuroviny
- 750 g koňské kýty
- 150 g špeku
- 300 ml červeného vína
- 6-10 ks modrých švestek
- 10 kuliček černého pepře
- 2 lžíce oleje
- 2 lžičky mletého koření na divočinu
- 1 lžička Solamylu rozmíchaná v trošce studené vody
- sůl
Postup Koníkovašvestková roláda
Postup přípravy receptu
-
Ukrojený plát masa do tvaru rozevřené knihy po obou stranách naklepeme, posypeme divokým kořením a vetřeme 2 lžíce oleje. Plát masa zavineme do rolády, vložíme do igelitového sáčku a dáme nejlépe přes noc odpočinout do lednice.
Švestky rozpůlíme a vypeckujeme. Špek nakrájíme na delší, úzké nudličky. Plát masa vybalíme z igelitu, poklademe nakrájeným špekem, řadou švestek a zavineme do rolády. Roládu pro lepší tvar utáhneme nití.
Pokud nám zbylo kousek slaniny, tu nakrájíme nadrobno a dáme do papiňáku orestovat do zlatavé barvy. Vložíme připravenou roládu a ze všech stran ji necháme zatáhnout. Podlijeme vínem, přidáme celý pepř, sůl, zbylé půlky švestek a dusíme 50 minut.
Poté měkkou roládu vytáhneme a uchováme v teple. Ze šťávy odstraníme i kuličky pepře. Pokud chceme, můžeme švestky v hrnci lehounce rozmačkat. Do vařící šťávy přilijeme solamyl a ještě 2 minuty vaříme.
Z rolády odstraníme nitě, nakrájíme ji na silnější plátky a podáváme přelité švestkovou šťávou. Jako přílohu jsem použila bramborový knedlík, ale hodily by se i opečené brambory.