Koláčky nebesky nadýchané
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 750 g hladké mouky
- 100 g krupicového cukru
- 500 g másla
- 2 vejce + 3 žloutky
- 60-80 g droždí
- 25 ml studeného mléka (opravdu tak málo)
- špetka soli
- Náplň:
- 750 g tvarohu
- 3 bílky
- 210 g krupicového cukru
- strouhaná kůra z 1 citronu
- rozinky v rumu namočené
- Na dohotovení:
- máslo
- rum
- jemně strouhané ořechy
- moučkový cukr
Postup Koláčky nebesky nadýchané
Postup přípravy receptu
-
Do studeného mléka nadrobte droždí a metličkou vmíchejte vejce a žloutky. Zvlášť v míse promíchejte mouku s cukrem a solí, přidejte nastrouhané máslo a vaječnou směs. Zadělejte těsto, zakryjte folií a uložte do druhého dne v lednici.
Druhý den těsto lehce rukou přepracujte a rozdělte na 4 díly. Tři díly odložte zpět do chladu a postupně je odebírejte. Díl těsta vždy rozválejte na sílu 4 mm a vypíchněte formičkou kolečka o průměru 3-4 cm. Na každý pomocí sáčku s hladkou trubičkou naneste trochu tvarohové náplně, vtlačte rozinku nabobtnalou v rumu a vše do plátku těsta zabalte.
Na tvarohovou náplň si vyšlehejte bílky do tuhého sněhu, postupně přidávejte cukr a citronovou kůru a nakonec tuto pěnu lehce vařečkou zamíchejte do tvarohu promíchaného vidličkou.
Drobné bochánky pokládejte spojem dolů na pečícím papírem vyložený plech a pečte v předem vyhřáté troubě na 180 °C mírně do růžova asi 8-10 minut.
Ještě horké je po jednom smočte v rumu smíchaném s rozehřátým máslem a a hned je obalte ve směsi strouhaných ořechů s cukrem.