Křehké řezy à la kolínské řepánky

Recepty, Moučníky

Suroviny

Na těsto
600 g hladké mouky
250 g Hery
5 lžic cukru
8 lžic mléka
2 vejce
1 prášek do pečiva
šťáva a kůra z poloviny citronu
Na nádivku
cukrová řepa
200 g máku
1 lžička skořice
špetka mletého hřebíčku
šťáva a kůra z poloviny citronu
cukr dle chuti

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve si připravíme nádivku. Cukrovou řepu očistíme, uvaříme doměkka a vychladlou nastrouháme na hrubší nudličky.

  2. Mák umeleme, spaříme horkou vodou (můžeme použít sojové mléko), přidáme skořici, hřebíček, citronovou šťávu a kůru a nastrouhanou řepu.

  3. Společně krátce povaříme (cca 5 minut). Případně podle chuti dosladíme. Nádivku necháme vychladnout.

  4. Ze všech surovin vypracujeme rukama na vále pevné nelepivé těsto.

  5. Rozdělíme ho na dvě části, jednu necháme o trochu větší. Tu vyválíme jako první a přeneseme na velký plech vyložený pečicím papírem.

  6. Na placku naneseme nádivku a přikryjeme plátem připraveným z druhé části těsta.

  7. Povrch koláče několikrát propíchneme vidličkou, aby mohla během pečení utíkat z nádivky pára a koláč se příliš nepromáčel.

  8. Pečeme při 180 °C dorůžova.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!