Křehké řezy à la kolínské řepánky
Recepty, MoučníkySuroviny
- Na těsto
- 600 g hladké mouky
- 250 g Hery
- 5 lžic cukru
- 8 lžic mléka
- 2 vejce
- 1 prášek do pečiva
- šťáva a kůra z poloviny citronu
- Na nádivku
- cukrová řepa
- 200 g máku
- 1 lžička skořice
- špetka mletého hřebíčku
- šťáva a kůra z poloviny citronu
- cukr dle chuti
Postup Křehké řezy à la kolínské řepánky
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si připravíme nádivku. Cukrovou řepu očistíme, uvaříme doměkka a vychladlou nastrouháme na hrubší nudličky.
Mák umeleme, spaříme horkou vodou (můžeme použít sojové mléko), přidáme skořici, hřebíček, citronovou šťávu a kůru a nastrouhanou řepu.
Společně krátce povaříme (cca 5 minut). Případně podle chuti dosladíme. Nádivku necháme vychladnout.
Ze všech surovin vypracujeme rukama na vále pevné nelepivé těsto.
Rozdělíme ho na dvě části, jednu necháme o trochu větší. Tu vyválíme jako první a přeneseme na velký plech vyložený pečicím papírem.
Na placku naneseme nádivku a přikryjeme plátem připraveným z druhé části těsta.
Povrch koláče několikrát propíchneme vidličkou, aby mohla během pečení utíkat z nádivky pára a koláč se příliš nepromáčel.
Pečeme při 180 °C dorůžova.