Koláč s malinami a tymiánem

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
200 g hladké mouky + na vyválení
50 g cukru krupice
špetku soli
110 g změklého másla + na vymazání formy
4 lžíce studené vody
na špičku nože kypřící prášek
Náplň:
100 g cukru krupice
2 vejce
3 žloutky
2 lžičky kukuřičného škrobu, např. Gustin
500 ml 33% smetany
cca 10 snítek čerstvého tymiánu
150 g čerstvých malin

Postup přípravy receptu

  1. Z uvedených surovin vypracujeme těsto které bude hladké a pevné, pracujeme rychle, protože při delším hnětení těsto gumovatí. Vytvarujeme kouli, kterou zabalíme do potravinové folie a dáme odpočinout na 30 min do chladničky.

  2. Poté těsto vyválíme na pomoučeném vale, přendáme do vymazané kulaté formy a urovnáme, přečnivající části odřízneme, dno propícháme vidličkou překryjeme pečícím papírem a zatížíme fazolemi nebo hráchem, dáme předpéct do vyhřáté trouby na 170°C cca 15 minut.

  3. Mezitím smetanu nalijeme do rendlíku, přidáme 4 snítky tymiánu a přivedeme k varu. Vejce, žloutky, cukr a škrob si v míse vyšleháme do pěny.

  4. Smetanu zcedíme od tymiánu a přilijeme do vaječné směsi, je důležité rychle míchat.

  5. Předpečené těsto vyjmeme z trouby odstraníme zátěž a nalijeme připravenou smetanovou náplň.

  6. Rovnoměrně rozmístíme po kolači maliny a nakonec koláč posypeme odrhnutým tymiánem. Koláč vrátíme do trouby a pečeme dalších cca 30 minut, dokud náplň neztuhne.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!