Koláč pro muže Tulák po hvězdách

Recepty, Moučníky

Suroviny

110 gramů hladké mouky
2 polévkové lžíce strouhaných vlašských ořechů
80 gramů másla nebo Hery
1 žloutek
20 gramů moučkového cukru
1,5 lžíce vody
pár kapek citronové šťávy
Náplň:
3 středně velká jablka
1 cukr vanilkový
zázvorový sirup
špetka čerstvého nastrouhaného zázvoru
špetka skořice
špetka citronové kůry
1 menší citron

Postup přípravy receptu

  1. Dobře prosejeme hladkou mouku, přidáme rovněž prosátý moučkový cukr, ořechy, žloutek a máslo nebo Heru, nakrájíme na kostičky a smísíme s ostatními přísadami.

  2. Připravené těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme v lednici alespoň půl hodiny.

  3. Poté vyjmeme těsto z lednice, vyválíme na pomoučněném vále, připravíme si 2 kruhové pláty těsta tak, že obkreslíme rádýlkem formu (o průměru 22 cm) - jednou na spodní a jednou na horní díl. Jeden vložíme do vymazané formy a koláč dáme na několik minut do trouby předpéct.

  4. Mezitím nastrouháme okrájená jablka, dáme do kastrůlku, přisypeme vanilkový cukr (dle sladkosti jablek) a přidáme špetku skořice. Jablka dusíme, aby částečně pustila šťávu. Takto připravenou směs necháme v cedníku okapat.

  5. Podušená jablka pokapeme cca 1 PL zázvorového sirupu, nastrouháme špetku čerstvého zázvoru a smícháme s jablky.

  6. Na předpečený koláč naklademe takto připravenou směs. Na kolečka nakrájíme dobře omytý menší citron, krájíme na velmi tenké plátky, kterými pokryjeme vrstvu dušených jablek se zázvorem.

  7. Na připravený plát těsta - horní díl, vykrajovátkem uděláme hvězdné ozdoby a velmi opatrně, aby se nám těsto nepotrhalo, přeneseme a vložíme na koláč.

  8. Pečeme v předehřáté troubě při nižší teplotě cca 20 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!