Knedlík vařený v igelitovém rukávu

Recepty, Přílohy

Suroviny

2 hrnky hrubé mouky (měla jsem hrnek 1,5 dcl)
2 hrnky mléka (vlahého)
2 vejce (v nouzi stačí i jedno)
špetka soli
cca 1 lžička čerstvého droždí (zarovnaná)
2 hrnky rohlíků (nebo housky, sušených kostiček - tj. cca ze dvou kusů pečiva)
1 lžíce hladké mouky
špetka cukru

Postup přípravy receptu

  1. Mléko ohřejeme tak, aby bylo vlahé do kvásku.

  2. Trošku si odlijeme a smícháme s 1 lžící hladké mouky, špetky cukru a droždí - tj. kvásek. Dala jsem lžíci hladké mouky, přišlo mi to lepší na vymíchání hladkého kvásku, ale nemusí být hladká.

  3. Když se droždí probudí a nabude, tak s ním v míse smícháme odměřenou hrubou mouku, sůl, vejce a zbylé mléko. Těsto je řídké konzistence, něco jako na amolety, nebo jako litý piškot.

  4. Těsto necháme v teple nakynout, tak cca půl hodiny. Mezitím si dáme do širokého kastrolu vařit vodu.

  5. Do nakynutého těstíčka lehce vmícháme sušené kostičky pečiva. Pečivo přidávám až po nakynutí, aby se nerozmočilo.

  6. Pak si připravíme igelitový rukáv - použila jsem ty igelitové rukávy na prejt (to je jako na tlačenku, ale jsou užší), chtěla jsem menší kolečka.

  7. Uvedené množství je na 2 knedlíky. Každou nohavici na jednom konci zavážeme režnou nití.

  8. Pak jsem obě nohavice lžící naplnila tak lehce přes půlku, aby se mi vešly do kastrolu.

  9. Na těstem necháme tak 8 - 10 cm volný prostor, takže jsem vytlačila vzduch a nohavici nahoře uzavřela jedním uzlem (pokud plníte tak do poloviny těsto plus vůle na nakynutí, tak to jde dobře zavázat).

  10. Oba knedlíky jsem vařila 25 minut, po 15 minutách otočila, na konci varu nechala ještě 5 minut dojít na vypnuté plotně.

  11. Knedlík se z fólie krásně vyloupne, rozstříhla jsem ho nůžkama a pak krájela nití.

  12. Knedlík se může vařit i v širším rukávu na tlačenku, to bych mu přidala tak 5 minut varu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!