Kluski Pyzy

Recepty, Bramborová jídla

Suroviny

2 kg brambor
sůl
umleté pečené nebo vařené maso
škrobová moučka Solamyl
cibule
sádlo
sterilované zelí

Postup přípravy receptu

  1. 1 kg brambor uvaříme ve slupce a necháme vychladnout. Poté je oloupeme a jemně nastrouháme.

  2. Mezitím oloupeme a na jemno nastrouháme 1 kg syrových brambor, osolíme a když pustí škrob, vymačkáme je lehce přes plátno nebo přes cedník.

  3. Na sádle osmažíme do zlatova cibulku a dáme i s tukem do mísy, připravené na hotové kluski pyzy.

  4. Vařené a syrové strouhané brambory spojím dohromady v těsto. Opravdu nic jiného nepřidáváme.

  5. Z těsta děláme koule o tloušťce těsta cca 1,5 cm a plníme je mletým vařeným nebo pečeným masem ochuceným podle gusta.

  6. Plněné koule protočíme na vále v Solamylu a vkládáme do vroucí osolené vody.

  7. Až vyplavou, vyndáme je děravou naběračkou a dáváme do připravené mísy s cibulkou. Správně uvařené mají sametový povrch. Podávají se buď pouze omaštěné cibulkou, dobré je doplnit je kysaným zelím.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!