Klasické vanilkové rohlíčky

Recepty, Dietní recepty

Suroviny

440 g hladké mouky
170 g mletých vlašských ořechů nebo mandlí (pro výraznější chuť je před mletím můžete lehce opražit)
340 g rostlinného másla (např. AlsanBio)
100 g moučkoveho cukru
zarovnaná lžíce lněného semínka rozmixovaná s dvěma lžícemi vařící vody (není nutné, ale pokud lněné semínko nepoužijete, dejte maličko méně mouky)
špetka soli
moučkový cukr na obalení
vanilkový lusk

Postup přípravy receptu

  1. Mouku, špetku soli, moučkový cukr a ořechy smíchejte ve větší míse.

  2. Vanilkový lusk vyškrábejte a půlku zrníček přidejte do těsta.

  3. Do směsi poté nakrájejte vychlazené rostlinné máslo a vypracujte těsto.

  4. Nechte odležet minimálně 2 hodiny, ale ideálně přes noc v ledničce.

  5. Těsto z lednice vyndejte asi půl hodiny před tím, než se pustíte do rohlíčků. Můžete ho rozdělit na půl a pracovat nejdříve jen s jednou půlkou a druhou nechat v lednici, aby těsto příliš nezměklo.

  6. Plech vyložte pečícím papírem, troubu předehřejte na 180°C.

  7. Rohlíčky můžete dělat několika způsoby: uždibovat malé kousky a z nich tvarovat rohlíčky;nebo z těsta uválet asi 2 cm tlustého hada a šikmo ho rozkrájet na malé kousky, ze kterých poté uděláte pěkně stejné rohlíčky;nebo malé kousky těsta vmačkávat do formiček či těsto vyválet na placku a rohlíčky vykrajovat.

  8. Pečte 12-14 minut (ze začátku jsem pekla spíš 14, ke konci, když už byla trouba hodně rozpálená, spíš 12).

  9. Rohlíčky jsou hotové, když maličko zrůžoví na koncích.

  10. Upečené rohlíčky nechte trochu vychladnout a poté ještě teplé obalujte v moučkovém cukru, smíchaném se zbytkem vanilkových semínek. Před konzumací by rohlíčky měly alespoň několik dní odležet v dobře uzavřené krabici.

  11. Pro extra vůni vanilky do krabice zavřete i vyškrábaný vanilkový lusk.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!