Klasické české slíváky

Recepty, Moučníky

Suroviny

500 g hladké mouky
1 kostka droždí
60 g cukru krupice
300 ml mléka
1 vejce
100 g másla nebo Hery
1 vanilkový cukr
trochu soli
500 g švestek

Postup přípravy receptu

  1. Do mouky uděláme důlek, rozdrobíme droždí, posypeme trochou cukru a zalijeme vlažným mlékem. Necháme vzejít kvásek.

  2. Potom přidáme zbylý cukr, vejce rozšlehané v mléce, špetku soli, rozehřáté máslo a vanilkový cukr. Vypracujeme těsto, které posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme kynout.

  3. Po vykynutí z těsta odkrojujeme lžící kousky, ze kterých uděláme bochánky. Bochánky potom zplácneme, naplníme švestkou (já dávala 2 půlky) a uděláme balíček. Balíček namočíme do misky s olejem a klademe na pekáč.

  4. Buchty pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C dočervena. Upečené buchty ještě potřeme slabě olejem, aby nebyly suché.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!