Kávový bezlepkový dort s rumem

Recepty, Dorty

Suroviny

6 vajec
120 g krupicového cukru
150 g jemně strouhaných vlašských ořechů
2 lžičky mleté zrnkové kávy
náplň:
meruňkový džem
2 lžíce rumu
400 ml smetany ke šlehání
2 lžíce moučkového cukru (použít lze ztužovač)
na dozdobení:
jemná instantní káva

Postup přípravy receptu

  1. Nenechte se rozhodit“, že v dortu není ani gram mouky;nahradily ji ořechy a mletá káva, která zde navrch plní úlohu koření. Opatrnost je pak na místě při prokrajování upečeného korpusu i při manipulaci s oběma pláty.

  2. A po jejich potření džemem s trochou rumu (viz náš tip) si dejte malou pauzu, aby vrstvy mohly zaschnout. Otálet naopak nemusíte, jakmile přidáte dovnitř šlehačku a potřete jí i celý dort. Klidně se pak pusťte hned do mlsání!

  3. JAK NA TO: Z oddělených bílků vypracujte měkký sníh a zašlehejte do něj odvážený cukr. Dále do pěny zašlehejte žloutky (jeden po druhém) a zvolna vmíchejte stěrkou strouhané ořechy smíchané s mletou kávou.

  4. Lehké těsto nalijte do formy o průměru 22 cm, jejíž boky jste potřeli máslem a dno vyložili papírem na pečení, a korpus upečte v troubě vyhřáté na 160°C (cca 20 až 30 minut).

  5. Zchladlý z formy uvolněte, stáhněte z něj papír a opatrně ho 1x prokrojte.

  6. Spodní díl potřete meruňkovým džemem, který jste prohřáli např. v mikrovlnce a smíchali s tuzemákem, a po zchladnutí přidejte vrstvu šlehačky (smetana vyšlehaná s trochou cukru, živočišnou zpevněte pro jistotu ztužovačem). Přiklopte druhý plát, jeho povrch můžete rovněž tence potřít džemem a celý dortík nakonec upravte hladce šlehačkou.

  7. Povrch přes šablonu poprašte instantní kávou, okraj případně dozdobte zbylou vyšlehanou smetanou a dortík hned podávejte.

  8. NÁŠ TIP: Po prokrojení upečeného zchladlého piškotu nezapomeňte na potěr horkým džemem smíchaným s rumem (tuzemák), který zatáhne póry a zabrání promáčení korpusu šlehačkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!