Karamelizovaná dýně s Nivou a ořechy

Recepty, Zeleninová jídla

Suroviny

1 menší dýně Hokaido
1/2 lilku
2 lžíce medu nebo javorového sirupu
2 lžíce balzamikového octa
2 hrsti ořechů
100 g Nivy
sůl
olej

Postup přípravy receptu

  1. Lilek pokrájejte na centimetrové plátky, rozložte na tác a posolte. Nechte klidně hodinu vypotit, pak opláchněte, vyždímejte a papírovou utěrkou důkladně vysušte.

  2. Dýni rozčtvrťte, vykrojte semeník a nakrájejte asi na centimetr silné měsíčky.

  3. Na pánvi skoro nasucho opečte lilek, na trošce oleje postupně z obou stran opékejte dýni a přesuňte do větší pánve - nejlépe Woku (pouze dýni, ne lilek). Přidejte asi dvě lžíce oleje, med a opatrně obracejte tak, aby všechny změklé a lámající se kousky dýně byly obalené.

  4. Nechte chvilku zchladnout a vyskládejte do nepřilnavé formy - dýni i lilek. Zvolte takovou formu, aby dno bylo pokryté. Rozdrobte nivu, posypte nahrubo sekanými ořechy a dejte zapéci do vyhřáté trouby na cca 180 °C, stačí na deset minut, aby sýr zeleninu spojil.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!