Kantonske kure
Recepty, Drůbeží masoSuroviny
- 1 kuře
- 7 lžic ústřicové omáčky
- 7 lžic sójové omáčky
- 3 lžíce sladkokyselé chilli omáčky
- 1 tyčka skořice
- 1 hvězdička badyánu
- kousek oloupaného zázvoru
- sůl
- pepř
- 5 lžic hladké mouky
- 4 vejce
- olej
- stroužek česneku
- 1 sklenka bujónu nebo vývaru
- 1 lžíce medu
- 1 lžíce škrobu
- 1 mrkev
- 1 okurka
- 1 červená paprika
- žampiony z plechovky
- kousek květáku
- kousek brokolice
- 1 plechovka sterilovaných bambusových výhonků
- jasmínová rýže
Postup Kantonske kure
Postup přípravy receptu
-
Kuře rozčtvrtit a díly vykostit. Vařit ve vodě s 4 lžícemi ústřicové omáčky a 4 sójové, jednou tyčkou skořice a jednou hvězdičkou badyánu, kousek oloupaného zázvoru, sůl, pepř, 20 minut a 10 dojít vypnuté. Potom vyndat a nechat zchladnout.
Z 5 lžic hladké mouky, 4 vajec, trochy ústřicové a trochy sojovky udělat těstíčko řídké asi jako na palačinky-případně naředit vodou.
Kusy kuřete i s kůží po obou stranách obalit v těstíčku a vložit do pánve s hodně hodně oleje. Musí plavat. Smažit dohromady po obou stranách 10 minut, aby těstíčko uvnitř nebylo syrové.
Na jiné pánvi si ještě před smažením masa udělat omáčku, nastrouhaný kousek zázvoru a jeden nastrouhaný stroužek česneku zpěnit na trošce oleje, zalít vodou, nebo vývarem - 1 sklenička, 3 lžíce ústřicové, 3 sojové a 3 sladkokyselé omáčky, 1 lžíce medu. Krátce povařit a zahustit škrobem namočeným v trošce vody. Zalít, promíchat a za minutu vypnout.
Na jiné pánvi na troše oleje orestovat zeleninu - na kolečka mrkev, okurku, červenou papriku, žampiony z plechovky, květák, brokolici, bambus - může být mražená směs. Vložit do omáčky a promíchat.
Nandat na talíř jasmínovou rýži, omáčku a na plátečky ostrým nožem nakrájené kuře, může být i kachna.