Kanec se šípkovou omáčkou

Recepty, Jiné maso

Suroviny

750 g kančí kýty (je možné použít i jiné maso)
1 cibule
2 mrkve (nebo 1 větší)
1 petržel
1 citron
1 lžíce šípkového džemu
sůl
pepř
olej
celý pepř
nové koření
bobkový list
hřebíček (do sítka)
cca 750 ml vody
na zahuštění:
cca 50 g perníku na strouhání
světlá máslová jíška
na dochucení:
šťáva z 1/2 citronu
šípkový džem (cca 300 g)
koření na divočinu
perníkové koření
sůl
cukr

Postup přípravy receptu

  1. Kýtu nasolíme, opepříme a necháme zatáhnout. Maso vyjmeme a na zbylém oleji osmahneme cibuli a zeleninu (nezáleží na tvaru - nakonec se omáčka bude mixovat). Až chytí barvu, přidáme plátky z celého oloupaného citrónu, marmeládu, lžičku cukru a trochu soli.

  2. Opět osmahneme.

  3. Poté vrátíme do hrnce maso a zalijeme vodou. Přidáme koření - nejlépe v čajítku nebo plátýnku, abychom pak nemuseli honit kuličky v omáčce;-)

  4. Vaříme nejlépe v tlakovém hrnci cca 40 min., dokud není maso měkké. Jakmile je maso hotové, vyjmeme ho a uchováme v teple. Omáčku rozmixujeme, vrátíme na plotnu, přivedeme k varu a zahustíme perníkem a jíškou.

  5. Na závěr dochutíme džemem, citronem, perníkovým a divokým kořením. Výsledná chuť by měla být sladko-kyselá. Podáváme nejlépe s kynutým knedlíkem, který krásně vsákne omáčku.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!