Kakaovo-malinový dort

Recepty, Dorty

Suroviny

Korpus:
220 g celozrnné mouky
220 g hladké mouky
220 g třtinového cukru
220 g malinové marmelády
70 g hořkého kakaa
1 1/2 hrnku rostlinného mléka
1/2 hrnku oleje
1 lžíce mletého lněného semínka
2 lžičky vanilkového extraktu
1 lžička prášku do pečiva
1 lžicka jedlé sody
Ostatní:
300 g hořké čokolády
3/4 hrnku rostlinného mléka nebo smetany
12 lžiček margarinu
2 lžíce hořkého kakaa
malinová marmeláda
potahovací hmota nebo čerstvé ovoce (maliny)

Postup přípravy receptu

  1. V míse smícháme obě mouky, cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu a lněné semínko.

  2. V jiné misce smícháme marmeládu s olejem, mlékem a vanilkovým extraktem.

  3. Tekutou směs vlijeme do suché a pořádně promícháme.

  4. Těsto vlijeme do připravené formy, kterou jsme vyložili pečícím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 180°C asi 45 minut (nebo déle podle výšky těsta) – upečenost zkontrolujeme špejlí.

  5. Po upečení necháme korpus zcela vychladnout. Krém připravíme tak, že mléko ohřejeme (nevaříme) a jakmile je horké a začne se z něj kouřit, vsypeme do něj čokoládu rozlámanou na menší kousky a margarin.

  6. Mícháme dokud se čokoláda zcela nerozpustí.

  7. Poté vmícháme kakao.

  8. Krém necháme vychladit alespoň 1 hodinu v lednici, ale ideální je přes noc.

  9. Vychladlý korpus rozdělíme na dva pláty, spodní namažeme marmeládou a krémem a překlopíme vrchním plátem.

  10. Poté krémem potřeme zbytek krému a můžeme buď potáhnout potahovací hmotou nebo jen ozdobit čerstvým ovocem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!