Kachní prso na minutku s karamelizovaným pomerančem

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

kachní prso
1 malý pomeranč
hrubě mletý pepř
sůl - ideálně růžová himalájská
1 PL třtinového cukru

Postup přípravy receptu

  1. Kachní prso - ze strany s kůží nařízneme jen kůži na mřížku, z druhé strany očistíme, aby zbylo jen čisté maso. Z obou stran opepříme. Půlku pomeranče vymačkáme a šťávu odložíme, druhou nakrájíme na tenké plátky.

  2. Rozehřejeme nepřilnavou pánev se silným dnem a zároveň rozehřejeme troubu na 170 stupňů (pokud je prso tenké, není nutno, dodělá se na pánvi). Na rozehřátou pánev (nejlépe zjistíme dlaní těsně nad pánvi) dáme kůží dolů prso a necháme opékat do žádoucí kůrčičky. Pak ztlumíme teplotu a prso otočíme - finální úprava záleží na tloušťce prsa, chce to trochu zkušenosti, tenkému prsu stačí dalších cca 8 minut na pánvi, tlustší chce zatáhnout na pánvi a vložit do vyhřáté trouby na cca 10 minut. Mezitím na druhé pánvičce rozpustíme třtinový cukr a přidáme plátky pomeranče, necháme zkaramelizovat, pak přidáme pomerančovou šťávu a plátky vyjmeme.

  3. Hotové prso vyjmeme z pánve a necháme odpočinout pár minut, do výpeku přidáme šťávu z pomerančové pánvičky a odvaříme výpečky. Prso nakrájíme na tenké plátky a při podávání prokládáme plátky karamelizovaného pomeranče, lehce přelijeme šťávou. Vše solíme dle chuti až na talíři. Příloha - já celerovobramborové pyré, možná ještě lepší dýňovobramborové.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!